Yayın Takvimi
Yükleniyor…
Geri Dön

HIV Beyne Girer ve Çıkmaz; Beyin Enflamasyonunu Azaltmayı Hedefleyen İlaçlar Virüs Seviyesini Artırıyor

HIV virüsü beyne girerek kalıcı hale gelir ve burada hafıza ile bilişsel işlevlerde bozulmalara yol açabilir. Beyindeki inflamasyonu azaltmayı amaçlayan bazı ilaçların ise beklenmedik şekilde virüs seviyelerini artırdığı gözlemlenmiştir.

HIV virüsü, enfekte olduktan sonra merkezi sinir sistemine geçerek beyinde kalıcı bir yerleşim gösterir. Bu durum, hastalarda zamanla hafıza problemleri ve genel bilişsel işlevlerinde önemli bozulmalara neden olabilir. Yapılan araştırmalar, HIV'in beyne girdikten sonra vücuttan tamamen temizlenmesinin çok zor olduğunu ortaya koymuştur.

Özellikle beynin iltihaplanmasını azaltmaya yönelik olarak geliştirilen bazı ilaçlar, beklendiği gibi pozitif etki yaratmayabilir. Aksine, bu tür tedavilerin HIV virüsünün beyindeki seviyelerini artırabileceği belirtilmiştir. Bu durum, beynin bağışıklık sistemi tepkilerinin karmaşıklığı ile ilişkilidir ve HIV tedavisinde yeni stratejilerin geliştirilmesini gerektirmektedir.

Sonuç olarak, HIV'in merkezi sinir sistemindeki varlığını etkili bir şekilde kontrol altına almak ve bilişsel fonksiyonları korumak için daha kapsamlı ve hedefe yönelik tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç duyulmaktadır.


Kaynak

Yayın tarihi: Mon, 08 Jun 2026 18:20:02 EDT

Bu içerik açık kaynaklardan derlenmiş Türkçe sağlık blog taslağıdır. Tanı veya tedavi önerisi yerine geçmez.

CANLI YAYIN

Rejeneratif Estetikte PDLLA Dönemi

Dr. Ferial FANIAN katılımıyla düzenlenecek bu ücretsiz canlı yayında; rejeneratif estetikte PDLLA yaklaşımı, Juvelook ve Lenisna'nın klinik kullanım prensipleri, uygulama planlaması ve güncel klinik protokoller ele alınacaktır.

06.08.2026 • 20:00 - 22:00
Ücretsiz Başvur
Konuşmacı
Dr. Ferial FANIAN
Dr. Ferial FANIAN
Ücretsiz Başvur
CANLI YAYIN

Katmanlı Biyostimülasyon Yaklaşımı MYSHAPE Lux + Elixir Plus

Dr. Şafak GÖKTAŞ katılımıyla düzenlenecek bu ücretsiz canlı yayında; katmanlı biyostimülasyon yaklaşımı, MYSHAPE Lux ve Elixir Plus uygulama planlaması, ürünlerin birlikte kullanım prensipleri ve klinik yaklaşım başlıkları ele alınacaktır.

28.07.2026 • 21:00 - 23:00
Ücretsiz Başvur
Konuşmacı
Dr. Şafak GÖKTAŞ
Dr. Şafak GÖKTAŞ
Ücretsiz Başvur
1 / 2