Yayın Takvimi
Yükleniyor…
Geri Dön

Erken Yaşta Ftalat Maruziyeti Anksiyeteye Yol Açabilir, Sıçanlarda Yapılan Çalışma Öneriyor

Erken gelişim döneminde yaygın olarak kullanılan plastikleştirici di-(2-etilheksil) ftalat (DEHP)'e maruz kalan erkek sıçanlarda, erişkinlik döneminde artmış anksiyete davranışları gözlemlendi. Bu bulgular, ftalat maruziyetinin ruh sağlığı üzerinde uzun vadeli etkileri olabileceğine işaret ediyor.

ENDO 2026, Endokrin Derneği'nin Chicago'da düzenlenen yıllık toplantısında sunulan yeni bir araştırmaya göre, erken gelişim sırasında di-(2-etilheksil) ftalat (DEHP) adlı yaygın plastikleştiriciye maruz kalan erkek sıçanlarda, erişkinlik döneminde artan anksiyete davranışları gözlemlendi.

DEHP, günlük hayatta sıklıkla kullanılan plastik malzemelerde bulunan bir kimyasaldır ve bu çalışma, erken yaşta maruz kalmanın uzun vadeli nöropsikiyatrik etkileri olabileceğini göstermektedir.

Araştırmacılar, bu bulgunun insan gelişimi ve ruh sağlığı üzerindeki potansiyel etkileri hakkında daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.


Kaynak

Yayın tarihi: Sat, 13 Jun 2026 16:30:01 EDT

Bu içerik açık kaynaklardan derlenmiş Türkçe sağlık blog taslağıdır. Tanı veya tedavi önerisi yerine geçmez.

CANLI YAYIN

Rejeneratif Estetikte PDLLA Dönemi

Dr. Ferial FANIAN katılımıyla düzenlenecek bu ücretsiz canlı yayında; rejeneratif estetikte PDLLA yaklaşımı, Juvelook ve Lenisna'nın klinik kullanım prensipleri, uygulama planlaması ve güncel klinik protokoller ele alınacaktır.

06.08.2026 • 20:00 - 22:00
Ücretsiz Başvur
Konuşmacı
Dr. Ferial FANIAN
Dr. Ferial FANIAN
Ücretsiz Başvur
CANLI YAYIN

Katmanlı Biyostimülasyon Yaklaşımı MYSHAPE Lux + Elixir Plus

Dr. Şafak GÖKTAŞ katılımıyla düzenlenecek bu ücretsiz canlı yayında; katmanlı biyostimülasyon yaklaşımı, MYSHAPE Lux ve Elixir Plus uygulama planlaması, ürünlerin birlikte kullanım prensipleri ve klinik yaklaşım başlıkları ele alınacaktır.

28.07.2026 • 21:00 - 23:00
Ücretsiz Başvur
Konuşmacı
Dr. Şafak GÖKTAŞ
Dr. Şafak GÖKTAŞ
Ücretsiz Başvur
1 / 2