Chicago'da gerçekleştirilen Endokrin Derneği'nin yıllık toplantısı ENDO 2026'da sunulan yeni bir araştırma, GLP-1 (glukagon benzeri peptit-1) ilaçlarının kullanımında beklenenden daha hareketli bir süreç olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, GLP-1 ilaçları reçete edilen kişiler, bu ilaçları bırakma ve tekrar başlama konusunda diğer birçok tedaviye kıyasla daha dinamik bir davranış sergiliyor.
Çalışmada, GLP-1 tedavisine başlayan hastaların yarısından fazlasının, ilacı bıraktıktan sonra bir yıl içinde tedaviye yeniden başladığı belirtildi. Bu durum, hastaların GLP-1 tedavisini sadece kesintisiz ve sürekli kullanmadığını, zaman zaman ara verip tekrar kullanmayı tercih ettiğini gösteriyor.
Uzmanlar, bu yeniden başlama oranlarının diyabet ve obezite tedavisinde GLP-1 bazlı ilaçların rolünü ve hasta yönetiminin önemini vurguladığını ifade ediyor. Tedaviye ara verilme ve tekrar başlanmasının, hastaların yaşam tarzı, klinik durum ve ilaçla ilgili yan etkiler gibi çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceği belirtiliyor.
Bu bulgular, sağlık profesyonellerinin GLP-1 tedavisindeki hasta davranışlarını daha iyi anlayarak, tedavi sürekliliğini artırmaya yönelik stratejiler geliştirmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Kaynak
Yayın tarihi: Sun, 14 Jun 2026 10:00:05 EDT
Bu içerik açık kaynaklardan derlenmiş Türkçe sağlık blog taslağıdır. Tanı veya tedavi önerisi yerine geçmez.