Yayın Takvimi
Yükleniyor…
Geri Dön

BT Doku Görüntüleri Artık 3B Olarak Sanal Boyanabiliyor

Hastalığın hücre ve doku bazında ortaya çıktığını ortaya koyan Virchow’un hücre teorisi sonrası, patologlar hastalık incelemelerinde ince kesit dokuları boyayarak mikroskop altında incelemektedir. Günümüzde ise BT doku görüntüleri, üç boyutlu olarak sanal boyama yöntemiyle incelenebiliyor.

19. yüzyılda Rudolf Virchow'un hastalıkların organizmanın belirli hücre ve dokularında oluştuğunu ortaya koyduğu hücre teorisi, modern tıpta devrim yarattı. Bu teoriye göre hastalıkların oluşumu, içinde bulunduğu organizmanın tamamında değil, spesifik hücre ve dokularda gerçekleşir.

Geleneksel yöntemlerde, patoloji uzmanları hastalık süreçlerini anlamak için ince doku kesitlerini keser, bu kesitleri özel boyalarla renklendirir ve ardından mikroskop altında detaylı incelemeler yaparlar. Bu yöntem oldukça zaman alıcıdır ve yalnızca iki boyutlu kesitler üzerinde çalışılmasını sağlar.

Bugün ise gelişen teknoloji sayesinde bilgisayarlı tomografi (BT) ile elde edilen doku görüntüleri, üç boyutlu olarak sanal biçimde boyanabiliyor. Bu yöntem, dokuların üç boyutlu yapısının moleküler düzeyde analiz edilmesine, daha kapsamlı ve etkili incelemelerin yapılmasına olanak tanır. Böylece hastalıkların daha iyi anlaşılması ve tanısal süreçlerin hızlanması hedeflenmektedir.


Kaynak

Yayın tarihi: Sun, 21 Jun 2026 11:00:01 EDT

Bu içerik açık kaynaklardan derlenmiş Türkçe sağlık blog taslağıdır. Tanı veya tedavi önerisi yerine geçmez.

⚡ Her Akşam 20:20

20:20’de 20 Dakika %20 İndirimli Satışı Kaçırma!

00 Saat
00 Dk
00 Sn
Fırsatları Gör
ANATOMY TALKS Metepol Academy Webinar

Kadavra Diseksiyonlarıyla Yüzdeki Önemli Anatomik Noktalar

Prof. Dr. Selçuk TUNALI katılımıyla düzenlenecek bu ücretsiz canlı yayında yüz anatomisindeki kritik noktalar, kadavra diseksiyonları üzerinden medikal estetik uygulamalar açısından değerlendirilecektir.

15.07.2026 • 21:00 - 23:00
Ücretsiz Başvur
Konuşmacı
Prof. Dr. Selçuk TUNALI
Prof. Dr. Selçuk TUNALI
Ücretsiz Başvur