Yayın Takvimi
Yükleniyor…
Geri Dön

Sanal Tümör, Karaciğer Kanseri İmmünoterapisine Yanıtı Öngörüyor

Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, hepatoselüler karsinom hastalarında immünoterapi ve hedefe yönelik tedavinin etkinliğini yapay zekâ destekli sanal tümör modeli kullanarak önceden tahmin edebilen bir yöntem geliştirdi. Bu yaklaşım, hastaların kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturulmasına olanak tanıyor.

Johns Hopkins Kimmel Kanser Merkezi ve Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, karaciğer kanseri türlerinden biri olan hepatoselüler karsinom (HCC) hastalarında, immünoterapi ile hedefe yönelik tedavinin birlikte kullanımının hangi hastalarda daha etkili olacağını tahmin eden yeni bir yöntem geliştirdi.

Bu yöntemde bilgisayar destekli hesaplama araçları kullanılarak, tümörün büyüme sinyallerini engelleyen hedefe yönelik tedavinin ve immünoterapinin kombinasyonunun hastalar üzerindeki etkisi sanal bir model üzerinden simüle ediliyor. Böylece, hastaların tedaviye vereceği yanıt önceden tahmin edilerek, daha etkin ve kişiye özel tedavi stratejileri belirlenebiliyor.

Bu çalışma, Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (National Institutes of Health) maddi desteğiyle yürütülmüş olup, sonuçları 14 Temmuz'da Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde çevrimiçi olarak yayımlandı.

Geliştirilen sanal tümör modeli, kanser tedavisinde immünoterapinin başarı oranını artırmak ve hastaların gereksiz tedavilerden korunmasını sağlamak amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.


Kaynak

Yayın tarihi: Wed, 15 Jul 2026 21:00:01 EDT

Bu içerik açık kaynaklardan derlenmiş Türkçe sağlık blog taslağıdır. Tanı veya tedavi önerisi yerine geçmez.

CANLI YAYIN

Rejeneratif Estetikte PDLLA Dönemi

Dr. Ferial FANIAN katılımıyla düzenlenecek bu ücretsiz canlı yayında; rejeneratif estetikte PDLLA yaklaşımı, Juvelook ve Lenisna'nın klinik kullanım prensipleri, uygulama planlaması ve güncel klinik protokoller ele alınacaktır.

06.08.2026 • 20:00 - 22:00
Ücretsiz Başvur
Konuşmacı
Dr. Ferial FANIAN
Dr. Ferial FANIAN
Ücretsiz Başvur
CANLI YAYIN

Katmanlı Biyostimülasyon Yaklaşımı MYSHAPE Lux + Elixir Plus

Dr. Şafak GÖKTAŞ katılımıyla düzenlenecek bu ücretsiz canlı yayında; katmanlı biyostimülasyon yaklaşımı, MYSHAPE Lux ve Elixir Plus uygulama planlaması, ürünlerin birlikte kullanım prensipleri ve klinik yaklaşım başlıkları ele alınacaktır.

28.07.2026 • 21:00 - 23:00
Ücretsiz Başvur
Konuşmacı
Dr. Şafak GÖKTAŞ
Dr. Şafak GÖKTAŞ
Ücretsiz Başvur
1 / 2