Queensland Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, çok sayıda doğum yapmış kadınların romatoid artrit (RA) geliştirme olasılıklarının daha düşük olduğunu ortaya koydu. Çalışmada, gebelik sayısının artmasıyla RA riskinin azaldığı gözlemlendi.
Araştırmada, hiç gebeliği olmayan ya da az gebelik yaşamış kadınlarda RA riskinin arttığı; bunun yanında obezite ve sigara kullanımının da önemli risk faktörleri arasında yer aldığı belirtildi.
Bu bulgular, gebeliğin kadınlarda romatoid artrit gelişimi üzerindeki koruyucu etkisini vurgulamakta ve hastalığın önlenmesine yönelik potansiyel stratejilere ışık tutmaktadır.
Kaynak
Yayın tarihi: Tue, 05 May 2026 17:00:05 EDT
Bu içerik açık kaynaklardan derlenmiş Türkçe sağlık blog taslağıdır. Tanı veya tedavi önerisi yerine geçmez.