FDA, prematüre retinopatisi tedavisi için myeloid hücrelerde bulunan tetikleyici reseptör 1 peptid inhibitörüne yetim ilaç statüsü verdi. Mevcut tedavi seçeneklerinin sınırlamaları nedeniyle yeni terapilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Prematüre retinopatisi (ROP) tedavisi için geliştirilen ve myeloid hücrelerde bulunan tetikleyici reseptör 1 (TREM1) peptid inhibitörü, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yetim ilaç (orphan drug) statüsü kazandı. Bu bilgi, SignaBlok firmasından yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu.
SignaBlok’un kurucusu ve başkanı Dr. Alexander B. Sigalov, mevcut tedavi yöntemlerinin –göz cerrahisi, lazer fotokoagülasyon ve anti-VEGF ilaçların göz içine enjeksiyonu– hem zararlı olabildiğini hem de hastalığı tam anlamıyla iyileştirmediğini; ciddi komplikasyon risklerinin yüksek olduğunu ve çoğu zaman etkin sonuç alınamadığını belirtti. Bu durum, yeni ve etkili tedavi seçeneklerine olan acil ihtiyacı ortaya koymaktadır.
Bu bağlamda SignaBlok, prematüre retinopatisine yönelik yenilikçi bir yaklaşım sunarak bu tedavi boşluğunu doldurmayı hedefliyor. TREM1 peptid inhibitörü, hastalığın tedavisinde önemli bir ilerleme potansiyeline sahip olarak değerlendiriliyor.
Yayın tarihi: Thu, 02 Apr 2026 17:32:11 Z
Bu içerik açık kaynaklardan derlenmiş Türkçe sağlık blog taslağıdır. Tanı veya tedavi önerisi yerine geçmez.